Nov, 2021: Alle Kan Synge sang julen ind i stort DR show

Alle Kan Synge klassekor sang i stort DR-show. 45 børn fra Herstedøster Skole i Albertslund fik sig en oplevelse for livet, da de første søndag i advent deltog i det store tv-show “Danmark synger julen ind” i DR Koncertsalen. En masse børn pibler forventningsfulde rundt i et backstage-lokale i DR Byen, mens de frivillige forældre-hjælpere og børnenes korledere prøver at få styr på tropperne. Børnene leger, snakker, tegner, spiller kort. Et par piger er ved at få sat håret. En håndfuld drenge sidder under et bord og læser i en bog om dyr. Det har været en lang dag med prøver, og nu skal børnene snart på scenen.

Det er første søndag i advent, og børnene fra 2.F og 3.F på Herstedøster Skole i Albertslund er inviteret til at optræde i det store tv-show “Danmark synger julen ind”. Det sker som led i projektet Alle Kan Synge, der har sat korsang på skoleskemaet.

I en lille pause fortæller en af forældre-hjælperne, Per Jørgensen, om projektet. “Kortimerne medvirker til, at børnene får det bedre sammen. Det at have noget musisk og kreativt ryster børnene sammen – det er jeg stor tilhænger af”, siger Per, der er far til Sigurd i 2.F.

Ni-årige Thor Studstrup fra 3.F kan snart ikke vente længere. “Det er en virkelig spændende dag. Det bliver vildt at stå på scenen og høre folk klappe”, siger han.

 Thors mor Karina Christensen har selv sunget i kor, så hun ved godt, hvad det bringer med sig. “Alle Kan Synge-projektet er virkelig fedt. Det er genialt, hvad korsang gør for børnene – det giver dem et fællesskab. Alle kan være med på deres eget niveau”, siger hun og fortæller også om dagen i DR Byen: “Det har været super interessant at følge processen bag et tv-program som det her”, siger hun og tilføjer, at mormor og morfar er kørt fra Jylland for at være med blandt publikum.

Nu bliver børnene guidet op på bagscenen, så der kun er en enkelt dør mellem dem og den store koncertsal. En masse tv-folk, nogle med headset, bevæger sig stille og koncentreret rundt – de holder øje med skærme og med tiden.

Showet er allerede i gang og kører på en tv-skærm, og lige nu er børnene fra DR’s egen korskole på scenen. “De synger virkelig godt”, siger en af pigerne fra Herstedøster med ærefrygt og måske lidt nervøsitet over hendes egen forestående præstation. Men pyt med det – for alle kan synge!

Så er det tid. Herstedøster-børnene bliver guidet ind på scenen og tager en ekstra indånding, da de ser lyset og mærker forventningen fra de 1300 publikummer. Mens børnene kommer på plads, bliver der afspillet et tv-indslag om Alle Kan Synge, hvor initiativtager Anne-Kari Ferenczi fortæller om projektet, som er et samarbejde mellem Herstedøster Kirke, Herstedøster Skole og Albertslund Musikskole. Hun fortæller også om, at projektet har tilkoblet et forskningsprojekt, der skal undersøge trivsels-effekterne samt undersøge muligheden for at forbedre børnenes mentale sundhed.

Derefter bliver en af børnenes lærere, Dorthe Lyager, interviewet af programmets ene vært, Mathias Hammer.

Og så kan børnene endelig gøre det, de er kommet for: Synge sangen “Lille store verden” af Rasmus Seebach – en sang om håb og jul. Og flere af børnenes lærere, der sidder i salen, kommer til at knibe en lille tåre undervejs.

Børnene synger, som havde de aldrig gjort andet, og bifaldet bagefter er ikke til at tage fejl af. Og et rørende ekstra bifald kommer fra børnene fra DR’s korskole, der står og venter ude back stage med lykønskninger og high-fives.

 Lettelsen hos børn og voksne er tydelig. Efter en glad – næste euforisk – debriefing bliver børnene fulgt op til deres stolte forældre og kan tage hjem til Albertslund, en stor oplevelse rigere.

Koncerten blev sendt direkte på DR2 og kan indtil jul streames fra DRs hjemmeside.


Udgivet første gang d. 29. nov 2021