Nov, 2019: "Jeg bliver glad i maven af at synge"

Tirsdag den 6. November var der Alle Kan Synge-morgensangskoncert på Herstedøster Skole, hvor både 0., 1. og 2. klasserne skulle optræde. Det var første gang, at alle tre årgange fra Alle Kan Synge-projektet gav en samlet koncert, så både børn, lærere og korledere var selvfølgelig spændte.

Efter at publikum – bestående af forældre, bedsteforældre og kammeraterne fra 3. klasse – var blevet lukket ind, tog korleder Signe Sørensen rorpinden med sin sædvanlige kærlige autoritet.

Så blev der ellers sunget, rappet og gestikuleret til den store guldmedalje. Sange om at synge, om at være glad, om trafikken. Og en ganske særlig sang, som 2.g med selv har lavet. Den handler om, hvordan man bliver gode venner igen, hvis man er blevet uvenner. Vi afslører vist ikke for meget, hvis vi siger, at løsningen er at tale sammen.

Det var et stort øjeblik for Herstedøster Kirkes nye spirekor, da de fik lov at synge en sang. Spirekoret består af elever fra både 0., 1. og 2. klasserne og har 60 medlemmer i alt, der øver på skolen en gang om ugen. Det er udover de to gange, de synger i skoletiden som led i Alle Kan Synge-projektet. Men som korleder Signe sagde: “Man kan aldrig blive træt af at synge!”

Efter at 2. klasserne er kommet med i Alle Kan Synge, er endnu en korleder kommet til, Sofie Hermind, som også fik dirigeret med god energi.

Efter koncerten fanger vi Norah Meyer-Eriksen fra 1.g.

“Jeg kan lide at synge! Min yndlingssang er ‘De 3 små fisk’ – den synger min mormor også”, siger Norah, der bakkes op af sin far Mads.

“Det er et fantastisk projekt. Det er motiverende for børnene, og det skaber glæde. Og da Norah hørte om spirekoret, ville hun også være med i det”, fortæller han.

“Ja – det er sjovt. Jeg bliver glad i maven af at synge!” siger Norah.

En anden forælder, Sanna Olofsson, supplerer. Hun er mor til Lucca i 2.f og Sylvester i 0.f.

“Det er så fedt, at de her ildsjæle vil bruge energi på projektet her, der får nogle gode ting frem i børnene”, siger hun.

Sanna mener, at fællessang giver børnene nogle gode værdier. Det forener dem og lærer dem at samarbejde.

“De elsker at synge og optræde – det giver dem energi. Og så lærer det dem noget disciplin – at lytte til hinanden, at vente på tur, at lytte til korlederen. Samtidig foregår det i en uhøjtidelig tone. Det handler ikke at være bedst”, forklarer Sanna, der også er vild med, at børnene lærer nogle af klassikerne.

“De går derhjemme og synger og øver. Jeg elsker, når de kommer hjem med sange af for eksempel Kim Larsen og Sanne Salomonsen. Og forleden skulle de øve en salme – så fik jeg også lige lært den”, siger Sanna.

Efter de sidste publikummer er blevet sunget ud af salen, kan Herstedøster Kirkes organist Anne-Kari Ferenczi sætte flueben ved endnu en veloverstået koncert. Udover at være projektleder for Alle Kan Synge står hun for kirkens korskole.

“Alle Kan Synge har en markant afsmittende effekt på kirkens korskole. Alene kirkens nye spirekor har 60 medlemmer. Så mange korsangere har vi aldrig før være i nærheden af at have i et kor” siger Anne-Kari. Korskolen i Herstedøster Kirke består af adskillige kor og sangtilbud, hvor man kan gå uafbrudt fra 0 år (babysalmesang) og helt op til 25-års alderen.

Tekst og foto: Kim Matthäi Leland
Udgivet første gang d. 6. nov, 2019