Aug, 2019: Alle Kan Synge udvides med flere timer og endnu en årgang

Første skoledag for Herstedøster Skoles nye børnehaveklasser blev helt særlig, da deres kammerater fra 2. klasse bød dem velkommen med sang. 
“Det er verdens bedste dag – det er første skoledag!”  Sådan sang 2. klasserne på Herstedøster Skole til deres nye kammerater i børnehaveklasserne, der startede mandag.

For præcis et år siden blev projektet Alle Kan Synge skudt i gang. Siden har alle 0. og 1. klasser på Herstedøster Skole haft korsang på skoleskemaet. Projektet har været så stor en succes at det nu udvides til 2 timer om ugen, og endnu en årgang kommer med.

Alle Kan Synge er et sangsamarbejde mellem skolen og Herstedøster Kirke. Projektet fortsætter – og udvides det kommende skoleår, sådan at alle elever i 0., 1. og 2. Klasse, ialt 275 børn fremover kommer til at synge i klassekor 2 gange hver uge.

Så det var oplagt at lade de nye børnehaveklasser få en smagsprøve på korsangen. De elever, der netop er startet i 2. klasse havde ikke helt glemt deres sangevner i løbet af sommerferien og gav en forrygende mini-koncert i form af tre numre, der inkluderede alt fra skønsang til rap.

Klassekor udvides

Herstedøster Kirkes organist og korskole-leder Anne-Kari Ferenczi er projektleder for Alle Kan Synge, og hun er glad og stolt over, at korsang-undervisningen fortsætter – og oven i købet udvides.

 “Udover at vi nu får 2. klasserne med, så udvider vi med en ugentlig time, så alle klasserne fra 0. til 2. får korsang to timer om ugen”, fortæller Anne-Kari Ferenczi.

Anne-Kari har udviklet konceptet, der er en model for et sang-samarbejde mellem folkeskolen og folkekirken.

Projektet finansieres af Herstedøster Skole, Albertslund Kommune, Herstedøster Kirke og Statens Kunstfond. Især det sidste er der et stærkt signal i.

“At Statens Kunstfond går ind og for andet år i træk støtter Alle Kan Synge viser, at det er et banebrydende projekt, hvis relevans rækker langt ud over lokalområdet”, siger Anne-Kari, der også betoner et stort engagement og deltagelse lokalt i kommune, skole og kirke.

Det handler om sang og trivsel

Sangundervisningen varetages af af to professionelle korledere, hvoraf den ene, Signe Sørensen, styrede slagets gang til mini-koncerten på første skoledag.

Selv om overskriften er korsang, så handler for hende lige så meget om trivsel og samvær.

“Korsang kan noget fantastisk i forhold til den måde, børnene er sammen i klassen på. Gennem sang bliver de bedre til at være sammen, lytte, vente på tur og arbejde med en makker – som i øvrigt skifter fra gang til gang. Vi får brudt kliker op og samlet klassen som en helhed. Og en sidegevinst af alt det er, at de kommer til at synge rigtig godt! Mennesker, der har det godt med hinanden, klinger simpelthen bedre sammen”, fortæller Signe Sørensen.

René Bojsen er afdelingsleder for indskoling og SFO. Han er enig i, at det handler om trivsel.

“Vi gør det her for at skabe livs-duelige børn – anerkendelse og respekt er i højsædet. Det forpligter at være en del af et kor, og børnene skal kunne sige til hinanden ‘Jeg er glad for, at du er min kormakker’”, siger René Bojsen, der også ser nogle spændende perspektiver i samarbejdet mellem skole og kirke.

“Kirken og skolen er to kulturbærende institutioner, der begge har været lidt udskældt gennem tiden. Med kor-projektet har vi ikke fokus på religion og faglighed, men på sang og det at være sammen. Det handler ikke om, hvorvidt man er troende, men om fællesskab mellem mennesker”, siger han.

Alle Kan Synge har også et samarbejde med Albertslund Musikskole, der blandt andet bidrog med et yderst velspillende band til forårskoncerten.

Omverdenen kigger med

Kor-projektet har allerede det første år fået en del opmærksomhed. En meget begejstret kulturminister har været på besøg. Efterfølgende blev Alle Kan Synge som det ene af to projekter nævnt i kulturministerens drøm for Danmark i 2025. Projektleder Anne-Kari Ferenczi var nomineret til DR P2’s prestigefyldte hæderspris ”Årets Ildsjæl”. Og endelig er et forskerteam i gang med at undersøge de sociale og faglige effekter af projektet.

Så projektlederen har nok at tænke på. Men det vigtigste er selvfølgelig børnene og deres kortimer. Og praktiske ting som at kirkens spirekorprøver som et forsøg i kommende sæson rykker over på skolen med Signe Sørensen som korleder.

“Vi flytter spirekorprøverne for en periode for at knytte Alle Kan Synge og kirkens korskole tættere sammen. Børnekoret er stadig i kirken, samt kirkens junior- og ungdomskor selvfølgelig”, siger Anne-Kari Ferenczi.


Tekst og foto: Kim Matthäi Leland
Udgivet første gang d. 16. aug 2019